De beste leeslampjes voor thuis en onderweg.

Moeders hadden meestal gelijk: onvoldoende leeslicht kan problemen veroorzaken, van vermoeidheid tot hoofdpijn, en na verloop van tijd zelfs oogletsel. Gelukkig is de oplossing nog nooit zo eenvoudig of gestroomlijnd geweest. Dankzij goed ontworpen leeslampjes, van kleine boekmaatjes tot stevige staande lampen, zijn je donkere dagen voorbij.

Waar je op moet letten bij het kiezen van het beste leeslampje

Stop met turen. Schaf in plaats daarvan een stevig, betaalbare leeslamp aan, dat ook voor tal van andere taken kan worden gebruikt. Als je veel reist, ga dan voor een draagbaar, lichtgewicht model dat gemakkelijk in een tas of koffer past. Kies voor thuisgebruik een bureau-, bed- of vloerlamp die is ontworpen om te lezen en de focus te vergroten.

Doel en ontwerp

Of je nu thuis of onderweg bent, leeslampen en lampen kunnen uw ogen beschermen tegen vermoeidheid en zowel werk- als ontspanningstijd verlichten. Dit zijn de vier belangrijkste soorten leeslampen:

Boeklampen zijn klein, licht en draagbaar. Ideaal voor op reis en gemaakt van stevige materialen zoals plastic en metaal, passen ze in de palm van de hand en kunnen ze met een stevige klem aan een boek of tijdschrift worden bevestigd. De beste boekverlichting is ook goed om ‘s nachts in bed te lezen als de verlichting aan het bed onvoldoende is.

Leeslampen aan het bed kunnen vrijstaand of aan de muur worden gemonteerd. Ze zijn er in verschillende stijlen, van traditionele lampen met schaduw tot minimalistische modellen met verstelbare zwanenhalzen (lange, dunne, flexibele halzen). De basis en behuizing van deze lampen moeten van een duurzame metalen constructie zijn en de kop moet een gelijkmatige, gefocusseerde lichtstraal produceren.

Bureaulampen of werklampen zijn minimaal 30 cm hoog, met een verstelbare nek of zwenkarm om de lamp precies op de juiste plek te positioneren. De behuizing van een bureaulamp kan van plastic of metaal zijn, meestal in neutrale kleuren zoals zwart, geborsteld nikkel en wit. Het hoofd moet een heldere, gerichte lichtstraal creëren, die op een boek of werkruimte kan worden gericht.

Staande lampen die zijn ontworpen om te lezen, verschillen van die bedoeld voor omgevingsverlichting. Net als bureaulampen moeten deze staande lampen een helder gerichte lichtbundel creëren die kan worden aangepast aan de gewenste hoogte en hoek. Sommige staande lampen zijn twee-in-één-modellen die dankzij hun verstelbare statieven ook dienst kunnen doen als bureaulamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *