Een dak van sedummatten

Lees hier over een groen dak van sedum. Zo’n daktuin biedt veel voordelen w.o. verkoeling tijdends een hittegolf. Aangezien de zomers steeds heter worden, zit in daken van sedum de toekomst. Maar sedum heeft meer voordelen dan verkoeling. Sedum zuivert de lucht, vangt plensbuien op, en vergroot de biodiversiteit.

Zowel hellende als platte daken

Bij een daktuin denken de meesten aan dat platte bitumen dak wat sedummatten krijgt. Het klopt dat het voor de hand ligt. Juist een zwart plat dak wordt in de zomer heet, daar een daktuin maken is dan de oplossing. Maar het is onjuist om te denken dat sedum enkel op een plat dak kan, want sedum groeit goed op hellende daken. Er is een verschil tussen lichtgewicht en zwaargewicht sedumdak, maar dat moet ter plaatse bepaald worden en aansluiten bij uw wensen. Wat blijft is dat ieder dak geschikt is voor sedummatten.

Wat is sedum?

Sedum is een onverwoestbaar plantje. Er zijn verschillende rassen zoals de hemelsleutel, muurpeper, en vetkruid. Het plantje kan lange periodes van hitte en droogte verdragen, en is populair bij bijen en vlinders. Sedum komt voor over het hele noordelijk halfrond, en dan vaak in rotsachtige gebieden. De plant behoort tot de familie Crassulceae waar honderden planten toebehoren. U kunt sedum in het wild aantreffen, bijvoorbeeld op oude kasteelmuren.

Sedummatten zijn sterk, hitte, en droogte bestendig

Wat doet sedum op uw dak? In de zomer valt er zo’n enorme plensbui, normaal loopt het water van het dak in het riool. Maar water wat op de straat valt moet ook in het riool. Het riool kan dat niet verwerken, en de straat komt blank te staan. Een daktuin zal niet gelijk het water afvoeren naar de goot en via de regenpijp naar het riool. Een daktuin zal het water absorberen. Dat voor de plensbui een periode was van hitte en droogte, maakt niet uit. Sedum kan dat goed verdragen. Bewezen is dat groen altijd verkoeling geeft. Tijdens een hittegolf wil een weerman of weervrouw nog weleens de verschillen vertellen tussen de temperaturen in het buitengebied versus verstedelijkte gebieden. Vooral ‘s nachts kan dat veel schelen, meer groen in de bebouwde kom zorgt voor een koelere stad. Ga dus voor een groen dak met sedumplantjes, en doe uw voordeel.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*